De flesta vet om att bröd och pasta är ohälsosamt och att många är glutenintoleranta. Det många inte vet dock är att gluten är farligt för alla kroppar, inte bara för dem som är glutenintoleranta. Det har gjorts många studier inom ämnet men man behöver inte studier för att se vad som händer mer och mer. Det är bara att se sig omkring och jämföra. Det pratas mycket mer om gluten än det tidigare gjorts och dessa problem har inte alltid funnits. Jag säger: fäst er inte vid siffror, statistik, studier. Se, hör, känn, leta själv, det är det viktigaste vi har, tillit till oss själva och vår egen inre röst. Mer om det vid ett annat tillfälle.

Gluten i varje fall, vad är det? Gluten finns i vete och är en typ av protein som gör att tarmen börjar läcka, det som händer hos många med tarmsjukdomar. Gluten ger helt enkelt inflammation i tarmen. Gluten förstör tarmens näringsupptag genom att det bryts ner i tunntarmen och proteiner som utsöndras binder receptorer på cellerna som sköter immunförsvaret så att dessa aktiveras. Det uppstår ett läckage hos alla men hos dem som inte är glutenkänsliga stängs läckaget efter ett tag. Från tarmen läcker det ut i kroppen och proteiner från maten som absolut inte bör finnas i blodomloppet släpps ut under denna “öppna passage”.

Tarmen har denna öppningsfunktion därför att om kroppen utsätts för bakterier så har vi proteiner i kroppen som ska reagera på det och släppa in vatten i tarmen som ger diarré och så att kroppen snabbt kan göra sig av med detta. Men tvärtom bör det absolut inte ske.
De som är glutenintoleranta får mycket större läckage om de får i sig gluten men detta läckage drabbar alla i olika grad, även de som inte har någon glutenintolerans. Gluten ligger bakom en hel del sjukdomar och symptom, autoimmuna och inflammatoriska sjukdomar såsom diabetes typ 1, artrit, fibromyalgi, Chron’s, IBS m.m. Låt mig tillägga att det är en låååång rad sjukdomar och symptom.

Jag ska nu släppa er fria att ta reda på mer och bli medvetna om den näring och icke-näring vi väljer att stoppa i vår kropp. Vi kan inte tanka våra bilar med annat bränsle än det som den måste ha, för då slutar bilen fungera. Det funkar exakt likadant med våra kroppar bortsett från att våra kroppar är mycket starkare och anpassningsbara än bilarna och försöker anpassa sig i flera år, upp till 30 år innan sjukdomar uppstår och den inte längre klarar av det. Många tror att de mår bra men de har helt enkelt vant sig vid vissa symptom eller så har kroppen anpassat sig, det betyder inte att man är frisk, det betyder lugnet före stormen.

Man får inte sjukdomar utan en anledning. Sjukdom betyder helt enkelt brist på näring.
Börja själv ansvara för den komplexa maskin du bor i, den är fantastisk och tar du hand om den kommer den ta hand om dig. Länge.

Kunskap är makt, ju mer kunskap vi har om oss själva och det som påverkar oss, desto mer makt har vi att påverka.

Ha en ljuvlig, (glutenfri) helg, vänner!

.A.

Lämna ett svar