Är du en av dem som sitter hemma söndag kväll och känner dig nere över att helgen är slut? Brukar du känna att måndagen närmar sig väldigt fort de sista timmarna av helgens frihet? Förr hade jag sådant “måndagshat” att det förstörde hela min söndag. Från söndag morgon började jag tänka på hur snabbt den sista lediga dagen skulle passera och att det snart är måndag och sen väntar en lång vecka av saker jag inte vill göra och … Ja, det är bara att lyssna på tankarna. Hur låter dina tankar söndag kväll och framförallt måndag morgon? Ta nästa sådana tillfälle och bara lyssna, lyssna noggrant på tankarna och vilka känslor de ger dig. Alla dessa tankar skapar känslor som skapar ett tråkigt mönster. Hur kommer det sig att man längtar så efter fredagen? Det är enkelt! Man har någonting att se fram emot! Veckans sista arbetsdag och man kan förmodligen sluta lite tidigare och göra precis vad man känner för under kvällen för de två kommande dagarna är man ledig och återigen ägnar sig åt de personer och aktiviteter man vill.

Vad har måndagskänslan och fredagskänslan gemensamt? Man kan tro att de är totalt skilda från varandra, men det är en relativt stor grej som får dessa att vara väldigt lika: Förväntningar. Lägg märke till hur dessa två dagar känns för det är också så de sedan upplevs. Om du har detta mönster och vill bryta det finns det “svåra men enkla” tricks att ta till. Givetvis går det ju inte att ändra på något genom att göra på samma sätt som man alltid gjort, samma metod som är en del av problemet eller till och med skapat problemet från första början. Det behövs förändring och förändring kommer när man är villig att skapa den!

Det första du behöver göra är att bryta mönstret. Skapa en helt annan rutin för söndagen än du har idag. Brukar du förbereda för måndagen? Tvätta? Tänka på vad som ska hända dagen efter? Gör något annat! Gå på bio, gör söndagen till ännu en lördag, gör de saker som gör dig glad, ägna dig åt något kreativt istället för att lägga hela eller halva söndagen på att förbereda för måndag. Skapa och planera in aktiviteter du ser fram emot. Gör måndagen till en dag då det alltid händer något roligt. Måndag brukar annars vara en sån där dag då man lägger allting man skjutit på under helgen eller veckan före. “Jag gör det på måndag”. Det här är en fälla, klampa inte rakt ner i den. Planera måndagen som en skön start-dag för veckan med någonting du ser fram emot. Se över dina morgonrutiner. Ger du dig själv tillräckligt med tid på morgonen för att vakna i stillhet, låta kroppen och huvudet få tid på sig att vakna? Många sover till sista stund, äter frukost i någon form av tidsbrist, häller i sig kaffe, kollar på tragiska nyheter på TV och lämnar hemmet. Det här är inte en fungerande morgonrutin. Ställ klockan så att du har gott om tid att äta och göra dig iordning långsamt och hetsa inte kroppen. Hur ser frukosten ut? Ät frukt till frukost. Kaffe, kött och mjölk är extremt försurande och försätter din kropp i extrem stress och syrabelastning direkt på morgonen genom att försöka hantera alla gifter och slemprodukter från frukosten. Drick grönt té istället för kaffe till frukost. Lämna Tv’n avstängd, det för för mycket stimulation av sinnena så tidigt inpå uppvaknandet. Tänd ljus, njut av tystnaden under morgonstunden. Skapa något att se fram emot direkt på morgonen när du kommer till jobbet. Vare sig det är en intressant arbetsuppgift, en fika, frukostmöte eller annat så är det viktigt att planera in intressanta saker likaväl som “viktiga” mindre intressanta saker.

När jag inte har en bra morgonrutin märker jag det omedelbart. De kvällar jag vet att jag ska till jobbet dagen efter och känner att veckan som kommer är en lång rad av saker jag inte vill göra, saker som inte är intressanta känner jag mig uttråkad och deppig. Och går jag upp på morgonen så att jag inte ger mig själv tillräckligt med tid så känner jag mig hunsad och stressad och har inte riktigt vaknat till när jag kommit till jobbet. Koncentrationen är inte där och definitivt inte lusten att producera något. Kreativiteten är borta och det känns som att måndagen kommer bli en lång, plågsam dag. Ingen vill ha sådana dagar och ingen vill leva så dag ut och dag in. Det är upp till var och en av oss att skapa sådana dagar vi vill ha.

Den bästa morgonrutinen för mig är att lägga mig senast 22.00 på kvällen, gå upp klockan 06.00 på morgonen, ta en kopp grönt té och ta på mig mjuka, sköna kläder. Sedan beger jag mig till mitt yogaloft, tänder några ljus och lite rökelse och gör solhälsningar A & B och några asanas eller om energin är låg ägnar jag mig bara åt Jathis. Jag mediterar 15 minuter och sedan är klockan ca 07-07.15 och jag dricker en stor, grön smoothie, klär mig, packar ihop mina saker och åker till jobbet. För på jobbet väntar antingen intressanta uppgifter som jag sett till att planera in eller så väntar dagen något annat spännande. Jag vaknar alltså i lugn, väcker kroppen med lugna yogaövningar och meditation och näringsrik frukost. När jag har denna rutin på morgonen har jag enormt stort fokus när jag kommer till jobbet, jag känner mig lugn, har stor portion tålamod, jag är vaken och kroppen har fått sträcka ut sig och bli mjuk och härlig. Och något roligt eller mysigt ska hända under dagen! När jag slarvar då kommer jag till jobbet och känner mig irriterad för att jag fått skynda mig, kanske har jag ätit en dålig frukost med och magen är i obalans, små oplanerade saker gör mig irriterad eller nervös och jag har ingen lust att vara social utan vill egentligen bara tillbaka till sängen och sova bort dagen. Det här fungerar bara ett kort tag, sedan blir man mer och mer missnöjd och vips så har det utvecklats till ett dåligt mönster och dåligt morgonhumör. Skapa goda mönster! Det tar två veckor att skapa och komma in i en ny vana. De första dagarna är det jobbigt för att det är något som är nytt, något man inte är van vid och mycket att tänka på och anpassa, sedan börjar det underlätta och man får koll på den nya rutinen. Efter 28 dagar ungefär har den nya vanan blivit ett mönster och det är som att cykla! Du gör det automatiskt, det finns inget “ska jag eller ska jag inte?” utan du vaknar med lätthet, har sovit tillräckligt länge för att vila ut kroppen och dagen kan börja med en lugn morgon och goda vanor. Morgonen lägger grunden för resten av dagen, morgonen är viktig.

Det är små ändringar och ger enorma resultat, “lätt men svårt”. Det enda svåra är att börja, som alltid är det tröskeln man ska över och sedan är det lätt! Så skapa ett nytt mönster, testa dig fram!

Vad mer är möjligt?

God måndag, vänner! Livet är för kort för att inte njuta av varje dag!

monday

.Aida.

Lämna ett svar