En medelsvensk dricker kaffe som motsvarar ett medelstort badkar varje år. Ett badkar!
En analys som gjordes av 12 olika bryggkaffesorter visar att lågpriskaffe innehåller mellan 15 och 21 mikrogram mer koffein jämfört med dyrare kaffesorter som innehåller 12-13 mikrogram. Halten av nickel är däremot värre: lågpriskaffe innehåller mellan 880 och 1700 mikrogram nickel per kilo och dyrare kaffe mellan 240 och 400 mikrogram. Alla dessa siffror åt sidan, vad innebär detta egentligen? Man kan gissa att koffein och nickel är dåligt?

Siffror säger oss ingenting om vi inte vet vilka ämnen det innehåller och vad dessa ämnen gör i våra kroppar. Sanningen är den att kaffe är en väldigt komplex dryck egentligen.

Sådana här ämnen finns i kaffe:

Svavelföreningar (står för smaken och doften)
Pyrraziner (aromer)
Pyrridiner (ett tiotal ämnen som ger olika aromer)
Pyrroler (även detta aromer)
Oxazoler (ett 30-tal finns i kaffe, ger en nötliknande arom)
Furaner (furfurylalkohol som ger mörkrostat kaffe den speciella smaken)
Aldehyder (arom som finns i nyrostat kaffe)
Ketoner (söra aromer)
Fenoler (mer fenoler ju mer rostat kaffet är)
Trigonellin
Klorogensyra
Fetter
Vaxer
Koffein
Tungmetaller

Vad bjuder dessa konstiga ämnen på? Höjt blodtryck, magsår, benskörhet, oro, stress, nervositet, hjärt-kärlsjukdomar, cancer, sömnproblem, ökat sug efter socker, svettningar m.m.

Kaffe innehåller mer än hundra främmande ämnen. Främmande för kroppen, främmande för våra celler. Koffein är den vi alla vet om, det är ett gift som påverkar vårt centrala nervsystem mest. Det är ju på det sättet kaffe piggar upp oss en kort stund. Efter den korta stunden behöver kroppen mer, för annars blir man trött. Vips, så har vi ett beroende, det centrala nervsystemet blir påverkat, drogat.
Inom raw food världen brukar vi säga att om innehållet på en vara ser ut som en kemilektion, då är det ingenting kroppen ska ha. Vet någon av oss vad detta egentligen är? Trots att jag forskat runt på nätet och med min kunskap inom näring kan jag inte helt och hållet säga vad varje enskilt ämne gör och hur det påverkar nervsystemet. Väldigt skrämmande.

Koffein, varför är det farligt?

Kaffeberoende är det allra vanligaste drogberoendet enligt Peter Wilhelmsson, näringsmedicinare. Och med tanke på mängden vi dricker så inser vi snart att han har helt rätt. Alla de giftiga ämnen som kaffe besprutas och behandlas med sägs förstöras eller bli ogiftiga när kaffet rostas, men vid rostningen uppstår nya, giftiga ämnen. Många säger att gifterna påverkar mindre om man har mycket mjölk eller grädde i kaffet, men där har vi ännu ett problem, mjölk och grädde är extremt försurande, liksom kaffe. Mjölk och grädde ska man undvika oavsett!

Är det förvånande då att kaffeindustrin är en av världens största? En stormakt inom världshandel precis som tobak-alkohol-kött&mjölk-industrin. Emellanåt kommer det artiklar om hur bra kaffe är för viktnedgång, för vad intresserar oss mest? Att vårda kroppens celler eller gå ner i vikt utan att behöva anstränga oss så mycket? Det kan tyckas vara den första, men det är det inte. De flesta människor vill ha snabb belöning, snabba resultat, leva så bekvämt som möjligt och slippa anstränga sig så mycket. Sen finns det de som inte accepterar det utan vill leva så hälsosamt som möjligt. Vilken kategori man än tillhör då behöver man informationen.

Det finn ännu mer information om kaffe och påverkan på kroppen, men jag är inte intresserad av statistik och kemiska sammansättningar, jag vill bara belysa en del av informationen som påverkar oss direkt och som är lätt att förstå, så att du har ett val.

Jag tjatar alltid om det och nu kommer jag göra det igen: gör vad du vill, bara du gör det medvetet. Ansvaret är alltid ditt. Din hälsa, dina val och beslut livet.
Mitt liv idag är ett resultat av mina tidigare beslut, det gäller oss alla. Så var medveten när du tar beslut och du kommer ha full kontroll över ditt liv.

Njut av livet, vänner!

Namaste
.A

.

Lämna ett svar