Det allra första jag ska nämna om bikarbonat är: drick det! Bikarbonat balanserar PH-nivån i kroppen och ger cellerna ökad syresättning. Bikarbonat innehåller väldigt mycket koldioxid. För att ta upp det kan man både dricka och ha det i ett härligt bad. Koldioxid vidgar blodkärlen och därmed får kroppen mer cirkulation. Bikarbonat är egentligen vanligt natriumbikarbonat, många använder det säkert i bakning då bikarbonat finns i bakpulver. Detta ämne är så mycket mer än ingrediens i muffins, läs och häpna!

Anledningarna till att vi har för dåligt med syre i kroppen kan vara flera: ytlig andning, stress, kost med för lite levande föda, dålig sömn, för lite sömn, sjukdomar, infektioner m.m. Eftersom bikarbonat minskar blodets försurning har sjukdomar väldigt svårt att få fäste i kroppen.

Vad händer när vi är försurade?
Syra lagras i lederna, bindväven, skelettet kalkas ur och sjukdomar kan uppstå då svamp, parasiter och bakterier trivs väldigt bra i en sur miljö. Symptomen kan se ut såhär:
1. Dålig matsmältning
2. Förstoppning
3. Trötthet
4. Ilska/irritation
5. Tarmproblem
6. Parasitsjukdomar, Candida
7. Benskörhet
8. Övervikt
9. Astma, allergier
10. Hjärt-kärlsjukdomar
11. Diabetes
12. Leversjukdomar
13. Gallsten
m.m

Tarmarna bör ha ett PH på 7 eller högre, de flesta har under 7 vilket ger olika symptom och svag kropp som senare riskerar att utvecklas till sjukdomar. Olika organ i kroppen behöver olika PH-värden. Blodet prioriteras först av kroppen och ska alltid vara svagt basiskt: PH-värde 7,38 – 7,42. I magsäcken är PH-värdet väldigt surt, ca 1.7 beroende på saltsyran och det ska den vara då maten som kommer in måste smältas. I tunntarmen sker vårt största näringsupptag. Här ska PH-värdet vara neutralt, dvs. ca 7 till svagt basiskt. Därför finns idag så många tarmrelaterade problem, här blir miljön sur och fräter på tarmen. Andra tecken på hög syrahalt är acne, dålig hy, dåliga naglar hår, dålig andedräkt m.m.

Hur höjer man PH-värdet?
Ta hjälp av bikarbonat och ändra kosten! Grönsaker och frukt balanserar och höjer PH-värdet.
Grönsaker, frukter, rotfrukter, bär, citron, grapefrukt är väldigt bra basiska livsmedel. Tillskott av kalcium, kalium magnesium samt chlorella (chlorella hjälper till att rensa kroppen på tungmetaller). Försök hitta biologiskt odlade grönsaker, det innebär att dessa har odlats i mycket bättre jord med mer mineraler.
Drick 3 liter vatten varje dag, drick citronvatten. En bra riktlinje är att äta 75% basbildande mat och hålla syrabildande livsmedel till högst 25%.

Vad skapar dåligt PH?
Kött (alla djur)
Ägg
Socker (ej från färsk frukt)
Alla mjölkprodukter därför att dessa är slembildande och skapar toxiner i kroppen
Margarin
Kaffe, svart te
Läsk, saft, alkohol, tobak
Läkemedel

Vi kalkar sjöar och ger djur kalktillskott, är det inte då logiskt att vi försöker balansera vår egen syra/bas-balans?

Hur dricker man bikarbonat?
Ett glas vatten, en halv tesked bikarbonat. Blanda och drick! Se till att inte dricka det för nära inpå maten, vänta två timmar helst då magen behöver syra under tiden den hanterar mat för att kunna smälta det ordentligt, den syran vill vi inte neutralisera. En bra riktlinje är att dricka ett glas bikarbonat ett par timmar efter middagen.

Ta hand om kroppen, det är den enda vi har!

food

.A

.

4 svar på ”Syra/bas-balans & bikarbonat”

Lämna ett svar