Hej mina vänner!

Såhär när våren har kommit och vi är varmare öppnas kroppens porer, vi svettas mer och som ett resultat av det använder vi mer deodorant. Det har blivit mer uppmärksammat på senare tid – dock inte tillräckligt – vilka giftiga substanser det finns i vanliga deodoranter. Och när man tänker på de känsliga körtlar vi har i armhålorna och att det är just där som vi smörjer på alla farliga ämnen är det inte konstigt att vi rubbar kroppens hormonbalans. Det tar 26 sekunder för huden att ta upp de ämnen vi applicerar på huden att absorbera det och skicka ut det i blodet. Skrämmande va?

Ett av de många giftiga ämnen vi finner i de flesta deodoranter är triclosan. Triclosan är tillsatt för att det är bakteriedödande. Det är även ett ämne som inte kan brytas ner i naturen utan finns kvar sedan i avloppsvattnet och vattenlevande organismer. Tänk hur det då påverkar dig och din kropp! Det är inte giftigt för människor i de små doser som är tillsatt i deodoranter, men ha även i åtanke hur ofta man använder deodorant och hur många år man gör det. Min regel är: om du inte kan äta det ska du inte smörja på det! Allt hamnar i kroppen. Jag vill även höja medvetandet för de som är gravida, alla gifter du får i dig hamnar även hos ditt barn. Man har börjat ta bort triclosan i tvättmedel och diskmedel, det borde ju säga något också.

Detta var bara ett exempel på de helt onödiga gifter som finns i våra produkter, det finns även aluminium, parabener, antiperspiranter. Detta är utformat så att ämnena bildar en sammandragande effekt och stänger igen så att svettkörtlarna inte kan göra sitt jobb – rensa ut gifter. Kroppen kan inte rensa ut på naturlig väg och gifterna stannar i våra körtlar och gör oss sjuka.

Det finns mycket mer att berätta här, men jag vill ge er ett superenkelt recept på en naturlig deodorant som är billig, jättebra för kroppen, luktar gott och låter kroppen rensa ut sig precis som den behöver!

Hemligheten är…Ekologisk, kallpressad kokosolja!
Kokosolja är naturligt bakteriedödande då den innehåller laurinsyra som är ett starkt skydd mot bakterier, svamp och virus. Det är alltså både bra att äta den och smörja sig med den! Kokosoljan doftar även underbart och är underbar att smörja in hela kroppen med.

Det går att använda den precis som den är och smörja armhålorna med den i sin naturliga form och det går även att blanda en krämig variant och tillföra vilken doft man vill till sin deodorant. Jag vill först bara påpeka: snälla investera i ekologiska, kallpressade, naturliga varor. De är lite dyrare men mycket bättre för din hälsa, för naturen och de håller längre.

KokosoljeDeo:

½ Kokosolja, kallpressad, ekologisk
½ Stärkelse (Själv väljer jag Arrowrot som finns i kryddhyllan men det går även att använda majsstärkelse)
½ Bikarbonat (Dosera efter hur känslig din hud är, vissa kan ha i mer, viss hud kan bli irriterad av bikarbonat)
Eterisk olja (Endast några droppar och här är det superviktigt att den är ekologisk då dessa kan vara utblandade med allt möjligt läskigt)
Använd med måtta då för mycket kan irritera huden.

Smält kokosoljan i rumstemperatur eller tina genom att ha burken i ett kärl med varmt vatten. Tina den långsamt om den varit i kylen så att den behåller alla sina naturliga, näringsgivande egenskaper. Häll över oljan som du ska ha i en kastrull, ställ den på spisen på låg värme. Börja blanda i stärkelsen och bikarbonaten och rör om. Rör runt ordentligt så att allt smälter och blandas och inga klumpar bildas. Droppa i några droppar av den eteriska olja du valt. När du är klar, häll över i en burk medan det är flytande och låt sedan allting stelna. Du märker när den är klar, men låt den stå ett par timmar och stelna ordentligt och få rätt konsistens innan du använder den. Prova dig fram med olika dofter och mängder av ingredienserna tills det passar dig.

Här är några länkar till ställen som brukar leverera snabbt och har många bra produkter:
Eteriska oljor:
http://www.aromacreative.se/aromaterapi/eteriska-oljor/ekologiska-eteriska-oljor-c-185-1.aspx
http://www.grongava.se/shop/product/575

Kokosoljor:
http://www.clearlife.se/ekologisk-ra-kokosolja–p-312-c-144.aspx
Du hittar även Kung Markattas kokosolja på Citygross eller större matbutiker samt i hälsokostbutiker.

Arrowrot:
I kryddhyllan där Santa Maria har sina produkter finner du en burk med vitt pulver som heter Arrowrot

Bikarbonat:
Santa Maria har en stor burk bikarbonat i livsmedelsbutiker där företag handlar. Det är mer prisvärt att köpa denna då bikarbonat har otroligt många användningsområden som jag ska tipsa om vid ett senare tillfälle.

 

Jag hoppas du testar och upptäcker allt det underbara i naturlig hudvård! Med enkla medel kan vi ta hand om oss själva, naturen, vårt vatten, djuren och miljön.
Lycka till mina vänner!

.Aida

 

arrowrot-45g-santa-mariabikarbonatkokosolja_tvättvaniljolja_Eterisk

.

2 svar på ”Naturlig deodorant”

  1. Hej!

    När kroppen är mindre belastad av gifter från kost och hudvårdsprodukter bland annat så svettas man inte ”utan anledning”. Alla körtlar ingår i ett system som funkar på så sätt att de rensar ut gifter från kroppen, dessa går sedan från lymfan till blodet och ut genom huden via körtlar. Att det mest är vatten och salt är absolut sant. Så det är lymf- och blodomloppet som sköter detta. Våra utrensningsvägar är lever, njutar, lungor och hud. Mycket svettning om man nu lider av det kan bero på att njurar och lever är överbelastade. Acne är ofta en produkt av belastade njurar.

    Det är absolut sant det du säger om parabener dessutom, det är mycket läskigt i produkterna. Om du tänker prova hoppas jag du gillar det!

    . Aida

Lämna ett svar