Shatkarma betyder reningstekniker och kommer från Hatha Yoga. Hatha yoga bygger på samma grund som Ashtanga yoga bortsett från levnadsreglerna och riktlinjerna Yama och Niyama (mer om dessa nästa gång).

Rening av den fysiska kroppen är lika viktig som pranayama, d.v.s andning på rätt sätt. Med en kropp som är oren och i obalans innebär detta både mental och fysisk ohälsa. Shatkarma sägs vara “hemliga” läror då det är väldigt viktigt att dessa lärs ut av en Hatha yoga guru för att inte skada sig, belasta kroppen på fel sätt eller göra för mycket/för lite och för att få en balans mellan tridasha – Ayur vediska kroppstyperna doshas. Kapha – slemhinnor, Pita – Galla, Vata – vind.

Här är de grupperade i 6 grupper, men gamla skrifter nämner så många som 48 reningstekniker (Shatkarma Samgraha).

 

1. Neti: Nässköljning, rening i andningsrören i huvudet, Jal är när man gör det med vatten och Sutra med en sorts tråd
2. Dhauti: Matsmältningsrening, utövaren sväljer en bit tyg som är dränkt i ljummet vatten först, man håller i andra änden och drar ut tyget och stoppar det i halsen. Slem, galla och orenheter kommer absorberas av tyget och komma ut
3. Nauli: Massage av magen med andningstekniker. Nauli är en svår yogaövning som kräver stor kontroll av magmuskulaturen, man andas ut all luft, drar ut magen och utför några rörelser med magmusklerna.
4. Bhasti: Tarmrening. Med Jal – vatten fungerar det som en vanlig tarmsköljningsapparat som skickar in vatten i tarmarna. Avancerade utövare använder sig av vacuum för att själv utan rör “dra in” vatten i tarmarna genom rektum. Sedan används Nauli för att kontrollera vattnet, föra in och föra ut det igen.
5. Kapalbati: Rening av frontallober eller “the shining skull”. Man sitter i sukhasana (skräddare) eller padmasana (lotus) och andas in och ut fort utan paus emellan och spänner magen vid utandning. Utandningen ska vara snabb och kraftig.
6. Trataka: Kisande utan att blinka. Man kisar, fokuserar på en punkt utan att blinka, detta ökar mental fokus och även blodflödet till ögonen medan det rensar och stärker ögonen. Ett populärt sätt att göra detta på är att titta på en låga.

Alla dessa är inte lämpliga att göra själv eller prova dem utan att ta kontakt med en Hatha yoga guru eller expert inom Shatkarma. Observera att hatha yoga lärare eller yoga lärare inte nödvändigtvis är utbildade inom dessa reningstekniker, så skulle detta vara något du vill prova är det av yttersta vikt att kontakta en utbildad inom Shatkarma. Vissa kan man göra själv, använd ditt sunda förnuft och överdriv inget, lyssna på kroppen.

Var och en av dessa grupper innehåller flera tekniker, förutom att göra rent kroppen på alla plan så bringar de harmoni och ett klart sinne. Shat betyder “6” och Karma “process” eller “konst” så det betyder ungefär 6 processer eller konster för rening.

Shatkarma påverkar och aktiverar alla vitala system i kroppen, särskilt magsmältningen, andningsorganen och nervsystemet. Varje organ får därmed lika mycket uppmärksamhet och rening. Shatkarma är både förebyggande och botande.

För att rena sig själv på ett ofarligt sätt finns det alternativ till några av dessa yogiska reningstekniker som inte kräver en gurus expertis. Om vi tittar på Neti, den första, så kan man göra detta hemma själv och det är väldigt enkelt och otroligt bra för andningskanalerna och slemhinnorna i näsan. Nässköljning kan också lindra förkylningsproblem, allergier, torra slemhinnor och nästäppa.

Näsan är nämligen till för att filtrera och fukta luften som kommer in genom näsan innan den går in i lungorna. De flimmerhår som täcker slemhinnan är till för att transportera bort slem och partiklar men denna process blir väldigt rubbad när man lider av snuva, förkylning, inflammationer och sådana symptom. Det är otroligt viktigt dock att inte använda salt som är behandlat med Jod, utan använd himalayasalt.

Här kommer jättebra tips och instruktioner från NoseBuddy: http://www.yoga.se/Butik/Naesskoeljningskannor/Bruksanvisning

De har också jättesöta näskannor! Själv har jag i min ägo en lysande rosa variant!

 

NoseBuddyGREEN BLUE PURPLE

 

Så vad ska till för att du ska börja med Neti och ge din kropp de bästa förutsättningar för rening och hälsa?

Namaste,

Aida.

Lämna ett svar