God, ljuvlig morgon!

Idag vill jag nämna ett par saker om hemmaträning med yoga. När man tränar utan en utbildad lärare är det lätt att skada sig och/eller göra fel och stressa kroppen för att man inte gör rätt teknik på bandhas, pranayama eller asanas, dvs låsen, andningskontrollen och positionerna. Jag har själv gjort misstaget med mitt knä för ett par år sedan och än idag har jag problem när jag ska böja det i olika vinklar. En yogalärares uppgift är att se till att du gör rätt rörelser för din kropp. Ofta behöver vissa personer justeras så att positionen passar deras kropp. Ofta ser man inte hur man utför vissa rörelser och man behöver justera armar, händer, ha koll på andningen så att inga restriktioner sker och framförallt så att man andas rätt. Har man vissa skador eller gamla svaga länkar i kroppen är dessa superviktiga att anpassa på ett bra sätt till yogan också.

DVDer är jättebra, men är de flesta av oss fortfarande lite prestationsinriktade och vill börja lite svårare än vi borde, vi vill lära oss, se framsteg. Yoga är inte träning, yoga är inte prestation och yoga är definitivt inte ett medel för att bränna fett. Yoga är till för att stärka kroppen så att den ska klara av långa meditationspass. Yoga är till för att förena våra kroppar. Jag kan bara skaka på huvudet när jag ser många av yogaDVDer som heter “yoga for weight loss” och liknande. Rörelse är givetvis bra, men yoga är inte bara rörelse.

Mycket handlar också om hur kroppen mår i övrigt, är du väldigt försurad ska du inte göra så mycket asanas, du måste balansera kroppen med näring, ordna PH-värdet, se till att kroppen är balanserad innan du börjar stärka kropp och sinne. Yoga gör att du blir mer av vad du är. Därför behöver man tänka på en del steg innan man börjar anstränga kroppen. Detta gäller givetvis all form av träning och belastning.

Träna gärna hemma, men gör det på en väldigt enkel nivå, se till att du lyssnar på kroppen ordentligt och inte följer en rytm som inte passar din kropp. Släpp allt vad prestation heter och släng bort det, för det kommer inte hjälpa dig i yogan, det kommer att skada dig. Hitta mycket hellre en yogalärare du trivs med som kan hjälpa dig med justeringar, andningstekniker och ser vart du befinner dig i ditt tillstånd. Det är viktigt att du litar på och är trygg med din yogalärare och att denne vet när du ska bli justerad, när du kan gå vidare till en tyngre nivå och hur din kropp bör utföra asanas.

Och det viktigaste av allt; lyssna, lyssna, lyssna! Din kropp ger dig all information du behöver om den. Lyssna inte på sinnet och alla distraktioner, lyssna på kroppen.

Namaste,
Aida.

Lämna ett svar