Hej!

Under min semester har jag verkligen inte fuskat med min återhämtning och total vila. Jag är stolt! Har man en gång varit utbränd gör man inte samma misstag igen, det är den hårda vägen att börja prioritera sin hälsa. Det känns udda att säga att man inte har fuskat med vila men det är ju så det är. Telefonen och datorn är alltid så nära. Ringer det så tänker man att det kan vara något viktigt som hänt i jobbet, det kan vara någon information man inte kan missa. ”Det kan ju inte skada att bara kolla av mailen, jag behöver ju inte svara”. Inget av detta innebär äkta vila dock. När man är på stand-by på det sättet är man inte totalt urkopplad. Ungefär som en TV som står på stand-by, bara en knapptryckning ifrån är den igång. Men jag pratar om det gamla hederliga dra-ur-sladden-ur-väggen. Stäng av, släng bort. Vad betyder de där sakerna när man ser hela bilden egentligen? Var närvarande med dig själv och dina nära. De stunderna kommer inte tillbaka.

Det är mer störande för många människor att vara i sina egna tankar och sitt inre än att ständigt ha koll på mail och vad som händer där ute i världen. Det är ett sätt att fly från att behöva bearbeta det som det inre vill ha hand om. När man sitter i yttre tystnad börjar det låta mycket inifrån istället. Det här ljudet är ju alltid där, bara att vi dövar det med samtal, musik, mail, filmer, ljud omkring oss, konstant surr.

Många pratar om meditation och jag själv har lärt mig att älska det, jag är övertygad om att det kan hjälpa alla. Precis hela världen med nästan alla problem. Meditation kan verka lite överväldigande för många som aldrig ens hört hur äkta tystnad låter, så när jag själv ville börja meditera införde jag först stunder under dagen då jag bara satt i trädgården och funderade. Jag älskar dessa stunder fortfarande. Jag funderar inte på någonting särskilt, jag låter huvudet bara springa fritt, se vad som händer när tankarna får fritt spelrum. Ofta får jag riktigt bra idéer på det här sättet!

Prova själv! Sitt en halvtimme, helst ute i friska luften och bara titta på omgivningen, utan att värdera den, läs inte, lyssna inte på musik, bara sitt och fundera på det ditt inre vill fundera på. Ganska snabbt kommer du finna att många tankar återkommer. Det här är en form av meditation. Man måste inte sitta i lotus med händerna i en form av mudras, det går faktiskt att bara sitta …och inte göra något mer. Det är riktigt bra för kreativiteten, idéflödet och en bra vilostund för hjärnan. Om du samtidigt andas djupa, långsamma andetag med näsan, ja då är det en bonus.

Egentligen är ingenting svårt, ingenting omöjligt. Det är bara våra åsikter och uppfattningar om saker som skapar lätthet eller svårighet. Provocerande? Javisst!

.A.

Lämna ett svar