‘’Mjölk är bra för skelettet’’, ‘’Vi behöver en halvliter mjölk per dag för att få i oss det dagliga rekommenderade intaget av kalcium’’, ‘’Naturens egen sportdryck’’, detta använder de svenska mjölkföretagen som marknadsföring och slogans.

Men varför berättar inte mjölkföretagen om att den som dricker mer än ett glas mjölk om dagen riskerar att dö i förtid? Och att till och med tuggummi innehåller mer kalcium än mjölk? Eller att hela mjölkindustrin är djurplågeri? När ska vi sätta varningsettiketter på mjölkförpackningarna?

 

I Sverige har vi växt upp med mjölken. Vi har sedan barnsben blivit ilurade av allt från skolsköterskor till media att mjölk skulle vara en viktig del av vår kost. Barnfamiljer åker och kollar på ko-utsläppen varje sommar, jag kan tänka mig att föräldrarna utbrister något i stil med ‘’korna hoppar utav glädje, de ska också på sommarlov!’’

 

Låt mig förklara hur en kossas liv ser ut:

Kossan hinner inte bli mer än ett år förens hon ska insemineras. Detta sker såklart med tvång. Efter nio månader föder kossan sin kalv. Precis som oss och alla djur så har kossan en speciell relation med sin ‘’bebis’’. Hon har 24 timmar på sig med sin kalv. Efter 24 timmar tas kossan ifrån sin kalv, hon ska nu mjölkas av maskiner. Mjölken som finns till för hennes kalv, produceras nu till giriga människor. Men vad hände med kalven? Om kossan födde en kviga, så kommer hon att gå samma öde till mötes  som sin mamma. Om hon föder en tjur, kommer han att slaktas när han är ett år gammal. Mjölkföretagen tjänar inga pengar på honom eftersom en tjur inte producerar mjölk, dessutom gillar ju vi människor kalvkött… Kossan som födde kalven kommer att insemineras på nytt bara några månader efter hon födder sin första kalv, detta för att hon ska fortsätta producera mjölk. En kossa går ju inte runt med flera liter mjölk utan anledning, mjölken är kalvens näring. Kossan blir inseminerad, föder sin kalv, och blir inseminerad igen, detta fortsätter tills kossan är cirka fem år gamal, efter det producerar hon inte lika mycket mjölk längre, därför slaktas hon.

‘’Fun’’ fact: en kossas naturliga genomsnittsålder är 15-20 år.

 

Låt mig kort förklara ‘’hälsoeffekterna’’ av mjölk om ni inte redan är övertygade om att sluta stödja denna industri. Googlar du mjölk idag, lovar jag att de flesta resultat du ser kommer vara studier, forskning och bevis för att mjölk INTE är hälsosamt, de enda som egentligen säger att mjölk är nyttigt, är mjölkföretagen själva, och de som är dumma nog att tro på deras reklam.

Dagens Nyheter publicerade 2010 en artikel med rubriken ‘’Mjölk kan korta livet’’, där berättar forskare att den som dricker mer än ett glas om dagen riskerar att dö i förtid. Men säger inte mjölkföretagen att vi borde dricka en halvliter om dagen?

SVT lägger ut en artikel 2014 med rubriken ‘’Svensk studie: Mjölk kopplas till ökad dödlighet’’. Citat ut artikeln: ‘’Enligt en stor studie finns det ingenting som talar för att mjölk stärker skelettet. Snarare är det tvärtom, och Uppsala-forskarna har funnit ett samband mellan risken att dö i hjärt- och kärlsjukdom och hur många glas mjölk som en person dricker per dag.’’

Varför tror vi fortfarande att mjölk är en naturlig dryck? Varför tycker vi det är äckligt om en 18 åring skulle amma sin gravida mamma, medans vi själva dricker ‘’bröstmjölken’’ från en annan art? Skulle du ammat din mamma i vuxen ålder? Om du tycker det känns fel, varför dricker du då en annan arts mjölk? Att dricka bröstmjölken från vår egen art är iallafall mer ‘’naturligt’’.

Det är 2016, såklart finns det alternativ till mejeriprodukter. Idag kan du gå till i princip vilken matbutik som helst och köpa allt från ‘’grädde’’ till kaffecréme, helt vegetabiliskt, utan risk att dö i förtid, och utan att stödja djurplågeri. Vegetabilisk mjölk innehåller lika mycket näringsämnen som den mjölk vi människor ‘’älskar’’.

Oatly, ett svenskt företag som säljer havrebaserade produkter, använde slogan ‘’no milk, no soy, no badness’, de blev senare stämda av Svensk mjölk 2014, det är en helt annan story, men säger ganska mycket om hur långt våra svenska mejeriföretag är villiga att gå för att lura svenska folket. Oatly fick sluta med slogan ‘’no milk, no soy, no badness’’. Däremot fick detta människor att själva leta efter information om hur ‘’hälsosam’’ mjölk egentligen är, och Oatlys försäljning i november ökade med 43 procent jämfört med november föregående år (2013). Kort efter detta blev Skånemejerier stämda av privatpersoner och tvingades sluta med ‘’du behöver en halvliter mjölk om dagen’’ samt ‘’människans ursprungliga dryck’’.

Visst är det ‘’mysigt’’ med svenska bönder, men jag tycker nog det är mysigare med att alla djur på denna planeten ska få leva ett liv utan att bli utnyttjande och plågade. Många säger till mig att jag ska vara ‘’realistisk’’, och vet ni vad, om realistisk innebär att jag ska acceptera att min egen art utnyttjar alla livsformer på denna planeten, då vill jag nog inte vara realistisk. Jag vill lösa detta, det första steget för mig var att sluta stödja de svenska böndera. ‘’Men då faller det svenska jordbruket!’’, inte riktigt, för det finns minst lika många jobb om vi istället skulle börja med att odla något HÅLLBART, exempelvis havre för att ersätta stackars kossor med.

Det är lite skrämmande att vi, år 2016, FORTFARANDE levde som vi ägde Jorden, det gör vi inte. Vi utnyttjar varje kvadratmeter av Jorden, vi utnyttjar alla andra arter för vår egen skull, och vi kan inte ens samsas inom vår egen art? Om något skulle hota vår planet, låt oss säga aliens för att lägga till en twist, så skulle inte en enda art samsas med oss, vi skulle vara helt ensama. Vi förstör allt vi ser. Uttrycket ‘’humat’’ borde inte ens får kopplas ihop med vår art.

Om inte allt detta är tillräckligt med anledningar till att sluta: låt oss inte glömma att mjölkindustrin inte är ett hållbart system för miljön.

Vissa mjölk-älskare blir arga på företag som Oatly. Vissa kommer på egna argument som: ‘‘men havren skördar man genom att riva ner regnskog, människor dör för att du ska dricka ‘’fakemjölk’’. Låt oss bara ta ett djupt andetag och kika på faktan. Havredryck från Oatly ger ca 70% lägre utsläpp av växthusgaser än komjölk.

Landanvändningen är ca 80% mindre för havredrycken, kossan behöver foder hela sitt liv + betesmark + vatten. Jag visste inte ens att vi i Sverige hade regnskog! Livscykelanalysen är utförd av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och är granskad av tredje part.

 

Så snälla, sluta stödja mjölkindustrin, sluta tro att mjölk är ett hälsosamt livsmedel. Jag är ingen expert. Jag är snart 20 år gammal. Jag är vegetarian, jag är på väg att bli vegan. Jag har under mina 20 år insett saker som vissa människor aldrig kommer att förstå: man utnyttjar inte andra för sin egen skull. Jag är inte perfekt, men jag gör iallafall något. Jag hoppas att vi kommer tänka tillbaka och säga ‘kommer du ihåg när man serverade mjölk i skolan? Den hade inte ens varningsetiketter!’’


Fanny E.

.