Jag läste för ett tag sen att 16% i Sverige är nöjda med sitt jobb. 16%. ”Nöjd” och inte överväldigad. Det är en sådan sorglig katastrof. 16% tycker om att kliva upp på morgonen och ser fram emot de nästkommande 8 timmarna (minst). Resten..? Resten finner sig i det, går upp ändå och lider sig igenom dagen bara för att längta hem och varje måndag längta till helgen. Så undrar vi vart stress kommer ifrån?

Stress är inte bara ett resultat av att göra för många saker. Att göra saker man inte tycker om – det är stress.

Jag har varit en av de där 16% på ett jobb jag älskade först. Jag jobbade väldigt mycket, mer än många andra men mitt jobb hade ett syfte och jag var på väg någonstans. Det fanns mål och jag utvecklades hela tiden. När jag inte kunde utvecklas mer och dessutom fick andra chefer senare kvävdes min kreativitet och jobbtrycket ökade.

Jag hittade den här idag
http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/drabbades-av-akut-stress-visste-inte-om-jag-skulle-stanna-eller-köra-vid-rött-3322312

Så mycket av det hon pratar om hände mig, jag var inte 35, jag var 26. Många som inte pressats till denna typ av reaktioner tror att man vaknar en dag och tänker ”jag är stressad” men så går det inte till. Det smyger sig på en i små steg och en dag kom jag in på kontoret, satte mig på kontorsstolen och försökte få på mig bilbältet. Jag hade helt glömt bort att jag redan kommit till jobbet, hur jag kommit dit och när jag förstod att jag inte var i bilen visste jag inte vart jag var eller ens vilken dag eller månad det var. Denna korta stund var extremt skrämmande. Jag hade givetvis fått tecken innan detta men jag såg dem inte, jag hade inte lärt mig vad som är normalt och inte för en kropp att tolerera. Från lite lätt missnöje till borttappad lust att göra saker, från konstant trötthet till att varje morgon få gråtattacker och ångest, ont i magen, ont i huvudet så fort jag öppnade ögonen. Inte kunna sova för det spände kring bröstkorgen och den brännande känslan i magen varje morgon på väg till jobbet.

Så en morgon körde jag mot rött. Jag hade ingen aning. En stressbränd hjärna och en bil är ingen bra kombination. När jag väl upptäckte signalerna var det redan för sent men då hade jag ändå sinnesnärvaro att se det och ta upp det med min dåvarande chef. Det som hände sen fick mig att förstå varför halva min avdelning var hemma på grund av sjukskrivning: chefen tyckte att man inte var tillräckligt ”commited”. Så.. lever vi i ett prestationssamhälle som kvinnan på nyhetsmorgon säger? Ja, definitivt gör vi det. Vi bombarderas för mycket av allting och tidigt lär oss acceptera att ”allting inte är roligt”, att ”man måste jobba hårt” och”lite stress har ingen dött av”. Vi är robotar. Vem har någonsin sagt att allting måste vara roligt? Men det är skillnad på ”allting” och ”ingenting”. När ingenting längre är roligt och man inte har ”tid” eller energi till saker utöver jobbet då är någonting fruktansvärt fel. Problemet är att det går mycket längre än så innan många förstår att något är fel.

Hur hittar man tillbaka då?
Coaching och meditation är två superviktiga delar som hjälpte mig. Jag har själv specialiserat mig att coacha utbrända och stressade personer som fastnat eller tappat lusten till hobbies, jobb och annat. Att hitta motivationen är svårt nog även utan stressrelaterade problem. Med coaching fokuserar man på framtiden, att hitta rätt igen, inte hitta tillbaka för misstaget många gör är att man försöker hitta tillbaka till någonting som egentligen inte fungerade så bra.
Det krävs inte många möten innan man börjar se ljuset den gråa situationen man finner sig i.

Alla är vi ju olika och alla metoder fungerar inte på alla människor, det är alltid viktigt att förstå, därför stödjer jag inte heller standarniserade program som man ofta får på KBT där man får ett schema. Det fungerar för många men inte för alla typer av personligheter. Vi är olika och det finns en anledning till det. Därför kan inte metoden vara samma för alla.

Utan kreativitet fungerar inte den här världen, du behöver ha din kreativitet för genom att du är motiverad, kreativ och lycklig hjälper du och inspirerar andra. Vi påverkas alla av energin runtom oss.

Nu vänder vi de där 16% säger jag!

dear stress