Du har lovat dig själv att äta nyttigt fram till jul och kanske till och med att hålla dig på ett bra spår under julen men nu när det närmar sig och man börjar planera maten börjar man kompromissa med sig själv. Det har mycket att göra med självdisciplin givetvis men precis som vilket mål som helst behöver man veta varför man bestämt sig för att inte ge efter fullkomligt för frosseriet. Ofta faller vi offer för dålig självdisciplin för att vårt ”varför” inte är tillräckligt tydligt.

Många som röker och vill ha min hjälp säger något i stil med ”jag ska sluta röka efter nyår/min födelsedag/på måndag/valfri tidsgräns”. De väntar sig ofta tips från mig men min fråga är alltid ”varför?”. Det leder alltid till lite förvirring men förvirring är bra. Det kan tyckas självklart varför man vill sluta röka men tro mig när jag säger att vi ofta sätter upp konstiga förväntningar eller mål på oss själva utan att egentligen veta varför. ”Därför att jag borde” eller ”för att det är onyttigt” är aldrig en anledning som kommer få jobbet gjort.

När du sedan vet varför kan du gå vidare till att hitta ett sätt som fungerar för dig och metoderna är många. Idag vill jag dock ta upp något jag hört de senaste veckorna och det är att många blir lite oroliga att bli alltför onyttiga under julhelgen.

Här är några tips som kan underlätta för dig utan att du behöver missa varken maten eller julmyset med familjen.

1. Håll dig till de växtbaserade alternativen så långt det går
Grönsaker kan det finnas gott om på julbordet och det är inte längre svårt att hitta vegetariska eller veganska recept som är både enklare och godare än de klassiska djurbaserade recepten. De är framförallt mättande och med alla underbara julkryddor kommer du garanterat älska att ha provat något nytt samtidigt som din kropp inte går in i koma efter varje måltid.

2. Ät sallad eller liknande till varje måltid
Genom att äta de näringsrika grönsakerna först kommer du inte ge dig på de onyttiga sakerna du är van vid först.

3. Drick 2-3 liter vatten per dag
Oavsett vad du äter eller hur mycket du äter är det ingen hemlighet att kroppen måste ha vätska för att kunna rensa ut det du äter. Många lider av förstoppning och andra tarmrelaterade problem i onödan när det helt enkelt beror på för lite vätska. Speciellt om du äter djur eller bröd så drar det mycket vätska från kroppen.

4. Börja morgonen med citronvatten & frukt oavsett vad du äter senare under dagen
Ett bra sätt att rensa magen direkt på morgonen är att dricka citronvatten direkt när du vaknar. Det återställer PH-värdet och startar igång tarmar och mage för att rensa ut det som ligger kvar.
Vill du göra det hela ännu bättre är mitt bästa tips att äta enbart frukt på morgonen och i bästa fall ända fram till lunch. Då har du en halvdag full av näring, vätska och fibrer och magen kan hantera dagens resterande mat bättre.

5. Välj  bort bröd och mejeriprodukter om möjligheten finns
Mejeriprodukter och bröd sänker PH-värdet och bildar slem i kroppen samtidigt som det krävs väldigt mycket vätska av kroppen att hantera. Väljer du istället växtbaserade alternativ och knäckebröd eller liknande kommer du känna hur mycket lättare det är i magen. Om du ändå vill äta en macka till maten, gör det senare på dagen istället för direkt på morgonen.

Dessa 5 tips kommer hjälpa magen mycket utan att vara strikt på något vis, välj själv hur mycket du vill anpassa detta men det här kan du göra utan att behöva laga egen mat vid sidan av. Det finns produkter du kan köpa till istället om du skulle vilja och det finns oftast i alla större butiker om du tar dig till den vegetariska avdelningen i frys-/kyldisken men med dessa tips är det inget måste utan bara en bonus! Skulle du vilja testa några veganska godsaker kan jag rekommendera recepten på Vegania och ICA’s veganska jul

Jag önskar dig en underbar jul och lite extra vila under avslutningen på detta fina år!

.Aida