Verktyg, metoder, listor och kurer, vi har alla hjälpmedel vi behöver. Det är bara att..vi behöver backa. Backa och börja om.

Det finns många användbara verktyg från olika typer av läror och skolor, det finns tusentals böcker om hur man förbättrar sitt liv, det finns filmer, duktiga människor som förmedlar dessa läror men, ett stort MEN: det finns bara EN som kan förbättra ditt liv. Inga läror, visdomsord eller gurus kan ändra på dig eller ditt liv. Det kan bara du. Allt som finns där ute är hjälpmedel, verktyg som är tillgängliga för dig. Men precis som att huset inte kommer måla sig självt bara för att du köper färgen kommer heller inte ditt liv att förändras om inte du gör jobbet. Bara för att du läser en bok om hur man förbättrar sin hälsa betyder det inte att din hälsa förbättras. Du behöver göra stegen, själv ta tag i din hälsa. Likaså fungerar alla dessa verktyg. Ändå förväntar sig många människor mirakel. Särskilt med hälsa. Jag vet direkt vad jag har att göra med när jag får höra ”åh, en månad är ju länge”. Inte så länge som du misskött din hälsa och ändå förväntar du dig en snabbfix på 15 minuter? Hur många månader gammal är du? Hur många månader har du gått omkring med ditt problem? Hur många månader till vill du ha det på det här sättet? DU måste göra jobbet. Det finns hjälpmedel men glöm genvägar. Genvägen är att bestämma sig och använda de bästa metoderna.

Sen stöter jag på en del som läser dessa fantastiska böcker med all denna kunskap och de säger ”jag testade lite men det funkade inte”. Efter några frågor och efterforskning visar det sig att de inte testat alls, de gjorde ett steg sen gick det åt fanders med dagsplaneringen och plötsligt så lade de av. Gjorde du jobbet helhjärtat? Nej. Förväntade du dig resultat? Hm..

Så, felet börjar långt innan du köpt boken eller börjat testa metoden. Du har inte bestämt dig. BESTÄMT dig på riktigt. Någon som verkligen bestämmer sig tar sig igenom dessa steg, tar tipsen, följer dem till punkt och pricka. Det här är varför jag alltid vill möta min kund innan jag gör en kostplan, innan vi jobbar tillsammans med coaching, innan vi bestämmer oss för en personlig yogaplan. Jag vill veta om du har bestämt dig. Jag kan inte mata dig, meditera åt dig, göra övningarna åt dig eller träna åt dig. Men har du bestämt dig och vill ha hjälp på vägen och är villig att göra jobbet och gå all in? BRA! Då går vi vidare.

För att identifiera de hinder och motstånd du upplever, svara på dessa frågor skriftligt:

  1. Vad exakt vill du uppnå? Var riktigt detaljerad!
  2. Vad behöver förändras för att du ska uppnå detta?
  3. Vilka omedelbara hinder ser du just nu?
  4. Varför vill du göra den här förändringen
  5. För vems skull gör du denna förändring?
  6. Hur kommer den här förändringen påverka ditt liv?
  7. Kommer förändringen påverka andras liv? Positivt/Negativt?
  8. Hur mycket betyder den här förändringen för dig? På en skala 1-10 där 10 är max
  9. Hur kommer det kännas när du uppnått den här förändringen? 1-10?
  10. Hur kommer det kännas om 3 år om du inte gör någon förändring? 1-10?

Man kan göra det så krångligt eller lätt man vill. Hela poängen är att börja från början istället för att stånga sig fram när man fastnat. Ibland har vi drömmar och mål utan att veta varför vi har dem, vi är bara vana vid dem och vi behöver gå tillbaka till starten, uppdatera oss. Det är inte sällan jag haft coachingklienter som upptäckt att målet de haft år ut och år in inte ens varit deras eget eller att de inte ens vet varför de vill uppnå ett mål de burit med sig länge. När du har fastnat, gå tillbaka till början. Det är ett tecken på att flödet avstannat, information saknas. Det är en stor mening med att göra allt detta skriftligt. När man skriver ner eller pratar högt om det behöver man formulera sig, göra tankarna konkreta, förklara. Där upptäcker man oftast vart motståndet finns och vart flödet finns. Det blir ett kontrakt med sig själv.

Bestäm dig, gör det helhjärtat, ha tillit, se hur du lyckas och kör på som ett skenande tåg mot din dröm!

.A

2014-02-03 21.23.13

Bilden överst är lånad från internet och jag vet tyvärr inte vem som skapat den.

.