Allt på vår vackra planet har ett syfte och mening. Det gäller även vår mat. Maten ska vara vacker, färgglad, näringsrik och ge liv och energi. Nedan ser du grupperna, färgerna och exempel på olika grönsaker, frukter och bär. Äter du alla regnbågens färger? En bra måttstock är att äta minst 2 grönsaker eller frukter ut varje grupp dagligen och helst i levande, rå form. Har du känslig mage som gör att du har svårt att äta vissa grönsaker råa kan du ånga dem lätt på låg värme. Alla dessa grupper har näring och det är givetvis inte bara en färggrupp som är bra för immunförsvaret men de har olika egenskaper och jag visar här ett ungefär på vad som är styrkan i varje färg. Genom att äta naturens alla färger och genom att äta dem i så naturlig form som möjligt (rå) ger du kroppen all den näring som finns och det hjälper kroppen att balansera PH-värdet och vätskebalansen till maximal hälsa.

VIT för immunförsvaret. Vita grönsaker och frukter är underskattade med tanke på vilka vitaminkickar de är. Denna grupp livsmedel stärker immunförsvaret och är speciellt bra att äta under vintrarna. De innehåller viktiga mineraler och antioxidanter för att hålla kroppen stark och frisk.
Exempel: Vitlök, blomkål, kål, champinjoner, svamp, ingefära

 

GUL för matsmältning och hudelasticitet. Gula frukter och grönsaker är rika på kalium och tillsammans med kalcium och magnesium stärker de skelettet och bygger upp hudens celler.
Exempel: Butternut squash, bananer, pumpa, citron, gul paprika, gul grape

 

ORANGE för att förebygga cancer. Orange mat är väldigt rik på vitaminer, främst C-vitamin, minskar fria radikaler i kroppen, balanserar PH-värdet, stärker ögonen och sänker högt blodtryck.
Exempel: Sötpotatis, apelsiner, mango, papaya, nektarin, morot, persika, aprikos

 

LILA för att ökad livslängd. Lila grönsaker och frukter hjälper kroppen att absorbera kalcium och annan näring, sänker LDL-kolesterol och är anticarcinogena genom att motverka cancerceller, särskilt i matsmältningsorganen. Lila och blå mat är särskilt bra för motverkande av cancerceller i kroppen.
Exempel: Rödkål, aubergine, plommon, blåbär, vindruvor, lila sparris, svart vinbär,

 

GRÖN för att rensa systemet och hålla toxiner borta. Bladgrönt är fullt av mineraler, vitaminer och fibrer. Genom att få i sig mycket grönt minskar man sötsug och balanserar kroppen genom att kolhydrater absorberas långsammare i blodet efter maten. De gröna grönsakerna främjar utrensningen med hjälp av det höga fiberinnehållet och på så sätt balanseras även hungern bättre och blodsockernivån hålls jämn. Grönt är bra för minnet, huden, håret och det viktigaste av allt: syre och celluppbyggnad i kroppen.
Exempel: Ruccola, grönkål, endiver, sparris, spenat, broccoli, gurka, avokado, selleri, kiwi, gurka

RÖD för friskt hjärta och rent blod. I röda frukter och grönsaker finns det folsyra som är superbra för blodet och hjärtat. Folsyra är särskilt bra för gravida. Brist på folsyra ger blodbrist så se till att få i dig röd mat för ett hälsosamt hjärta, blod och bildningen av röda blodkroppar och cellernas ämnesomsättning.
Exempel: Körsbär, jordgubbar, tomater, röd paprika, rödkål, tranbär, rödbetor, melon

Ät vacker mat helt enkelt!

COLORVEG.