Semestrarna har börjat för många människor. Det ska vara en tid full av glädje och sinnesro vad man än väljer att göra på sin semester. Vissa åker iväg, andra stannar hemma, en del vill ta tid för sig själva och andra vill passa på att träffa familj och vänner. Vad som gör mig bekymrad är hur många som gör saker de inte vill på sin semester. Många jag pratat med berättar om semesterplanen (och jösses vilket fullspäckat schema många har!) så finns det inte en enda stund över som bara är till för en själv, att bara vara.

De flesta säger att de vill ha vila och bara ligga i en hängmatta men när det verkligen kommer till det så kommer stressen krypande. Vi har inte fått lära oss att ligga och glo. Man måste ju producera, man måste ju ”få något gjort” och de få veckorna om året man har till att verkligen hinna ifatt sig själv kan bli de mest stressande.

Många föräldrar planerar in aktiviteter med barnen och det är ju superbra, det är ett perfekt tillfälle att hinna umgås men fråga dig själv: umgås ni eller skapar du stress för både dig själv och barnen genom att planera sönder hela semestern? Bokar du upp varje ledig stund? Det är också så vi lär barnen att ”man måste göra något” hela tiden, att det inte är okay att bara ..bara vara.

Det här är ett perfekt tillfälle att träna på att bara sitta. Bara vara, utan att sova, utan att träna, läsa, fixa och dona, bara vara. Höra vad som händer där inne. Känn vad som pågår, hör vad som sägs, upplev allt som kommer.

Vi lägger hela året på att springa efter kalendrar, scheman, möten, klockslag och ”måste/borde/skulle”. Släpp taget en stund och bara var.

Det tycks vara en tävling på sociala medier om vem som hunnit göra mest på semestern, vissa uttrycker det med att ”skönt att komma tillbaka till jobbet, mycket lugnare här”. Så stor del av året människor längtar efter semestern bara för att sedan kasta bort allting på ännu mer planering, stress och saker man egentligen inte vill göra.

Vad vill du kunna säga och berätta när du kommer tillbaka från semestern detta år? Vad vill du ha för känsla? Och framförallt, vad ger dig glädje och ro? Det här kan vara den gyllene semestern du ändrar på några invanda mönster.