Jag är av den fasta övertygelsen att alla har någon kunskap eller talang som kan gynna andra här i världen. Jag tror att vi är här för att ge till varandra. För att dela vår visdom med varandra. För att skapa. Växa. Bidra. Jag tror på att göra det man tycker om och är bra på. Tyvärr är rädslan något som håller ner så många människor, håller dem i bojor och väser i deras öra ”du kan inget av värde”. Jag känner många som är duktiga på väldigt olika saker men många av dem har en sak gemensamt: rädsla. Rädslan att inte lyckas med det de vill göra, rädslan att andra ska tycka det är löjligt, rädslan att inte göra det perfekt första gången, rädsla, rädsla, rädsla. Detta äckliga, svarta, tunga moln många bär på. 

Det finns bara ett sätt att övervinna rädsla och få bort den: att utmana den, genom att möta det löser du upp det. Du vinner inte över rädslan genom att gömma dig och undvika det du är rädd för, då styrs du av den. Den piskar ner dig i dina skor, men vet du vad rädsla är? Dina egna negativa tankar som blivit en egen entitet. Negativa tankar som fått härja fritt i din kropp och skapa inbillningar om att du inte är duktig nog, smart nog, bra nog, snygg nog. Men bra nog jämfört med vem? Vem är denna supermänniska som sätter standarden för hur man ska vara? Den fiktiva personen låter sjukt tråkig. Har vi inte lärt oss något om jämförelser ännu? Det enda som skiljer en olycklig människa från en lycklig är tankarna de skapar hela dagarna.

Du vet aldrig hur du genom att bara vara du och göra det du gör kan inspirera andra och hjälpa dem göra sådant de drömmer om, stärka dem att tro på sig själva. När du är noga med att ta hand om dig själv och göra sådant du tror på hjälper du också andra. Var alltid den förebild du själv velat ha. Var någon som du själv ser som en inspiration och person att hämta styrka från. Gör det du är bra på och tycker om att göra, resten kommer lösa sig självt. Ägna dig åt det som gör att tiden flyger, det som gör att du fullkomligt drunknar i det. Det är det vi kallar ”Flow”. Det är en stor del människor som inte ens vet om vad de tycker om att göra, vad som gör dem lyckliga, vad som ger dem en känsla av frihet och glädje. Det är väldigt synd och väldigt viktigt att få reda på för det handlar om din lycka och talanger. Håller du med?

Om du inte behövde bekymra dig om pengar alls och inte behövde jobba en enda dag mer i ditt liv om du inte ville, vad skulle du göra? Vad skulle du ägna dig åt? Vad skulle du spendera din tid på? Dina pengar?

När man tar ut pengar ur ekvationen, de ”måsten” som finns på grund av pengar så kommer man till det som egentligen spelar roll. Ofta skiljer det inte så mycket när man frågar människor. De svar jag alltid får i varierande ordning och ordalag när jag ställer den här frågan är dessa: 
1. Spendera mer tid med familj och nära vänner

2. Resa mer

3. Ägna mig åt min hobby (kreativa saker)

4. Donera till välgörenhet/vara volontär på något ställe

5. Våga göra mer

Det intressanta är att en större del av den här listan kan göras utan en stor hög med pengar. Fundera på hur du kan skapa möjligheter för de här 5 punkterna redan nu. Vi går alltid och väntar och väntar på att ett mirakel ska ske, att något ska hända, att ett stort tecken ska komma och visa oss ljuset i tunneln men så går det sällan till. Det är du som styr skeppet du lever i. Kolla hur du fördelar din tid idag, skapa mer utrymme för det du tycker om att göra, skapa mer utrymme för familj och vänner. Din kalender visar i stora drag vem du är. Nr 5 är fascinerande, ”våga göra mer”. Är vår självkänsla och självförtroende i plånboken? Givetvis inte. Ändå lever många med känslan att de inte riktigt är någon viktig om de inte har betydande sifferkombination på banken. Det gör dig inte det minsta viktig att ha pengar. Det ger dig däremot friheten du vill ha. Det är bara din föreställning om vad pengar gör i ditt liv. Skriv en lista på vad du skulle göra om du hade exakt den summa pengar du skulle vilja ha. Gör samma sak med tiden. Om du hade hela dagarna fria, vad skulle du ägna dig åt? Oftast upptäcker man att många av de sakerna kan jag göra nu, sedan börja omprioritera, planera, skaka om sina vanor. För däri ligger magin, att identifiera hindren och välja att inte se dem som hinder, att se dem som tecken på vad som behöver ändras.

Inget kommer ändras om du inte ändrar sättet du tänker på, saker du gör och känslor du bär på. Allt kommer ändras när du vet exakt vad du vill ha och ditt fokus är riktat åt exakt det varje dag, med varje tanke. Stress är att jobba hårt och ägna mycket tid åt saker du inte älskar att göra. Passion är att göra samma sak fast med saker du brinner för. 

.Aida

 

VINNARVANOR.