Det här med personlig utveckling, vad handlar det om? Hur utvecklar man sig egentligen? Jag har alltid varit intresserad av personlig utveckling och vad som gör vissa människor till naturliga vinnare och vad som gör andra till ständiga förlorare i livet. Det finns dem som verkar få allt de vill utan att ens blinka och så finns det dem som försöker med allt men livet verkar slå dem i huvudet varje gång de försöker göra något bra. Jag kan börja med att säga att det finns ingenting sådant som tur och otur. Däremot finns medvetna och (oftast) omedvetna beslut, inställning till livet och energi. Vi börjar från början.

1. Du tar beslut hela tiden även om du inte är medveten om det. För de allra flesta börjar problemet redan här. Många människor tar sig fram genom livet utan att medvetet ta beslut utan de låter saker bara…hända. Det här är viktigt: oavsett om du väljer eller inte väljer mellan A och B, så har du ändå valt. Att inte välja något av det och bara låta ”slumpen bestämma” är också ett val. Det är ett val att inte ta kontrollen över sitt eget liv. När du börjar ta medvetna beslut och slutar vela och fega fram genom livet kommer du märka stora skillnader, både i självförtroende och resultat. Ingen annan är ansvarig för ditt liv. Inga chefer, inga läkare, inga föräldrar, barn, fru, make. Ingen! Det är du och endast du som är ansvarig för ditt liv. När du förstår det och börjar ta aktiva och medvetna beslut i ditt liv och ta kontrollen kommer livet vända.

2. Den inställning du har till livet har stor påverkan på hur saker och ting kommer utvecklas i din tillvaro. Om du vaknar varje morgon och är förbannad för att du behöver åka till ditt skitjobb och handskas med dina skitkollegor bara för att sen komma hem till ditt skitäktenskap…behöver jag fortsätta? Här är också ett beslut taget. Om du gör såhär dag ut och dag in har du valt att stanna kvar och klaga. Ta ett beslut! Var kvar och ändra din situation, var kvar och ändra på din attityd eller lämna, oavsett vad det gäller. ”Det är inte så enkelt”. Vem påstod att det är det? Men är det enkelt att leva på det här sättet och låta allt bero i flera år till? Nej, det är värre! Din inställning till saker och händelser omkring dig är otroligt viktiga. För att kunna utvecklas behöver du ha kontrollen och inte lämna bort den till slumpen, ödet eller grannen.
Du kan inte bli styrd åt rätt håll av universum, du kan få tecken om du känner dig spirituellt lagd, du kan bli vägledd, men ansvaret och besluten tar du själv. Som Einstein så fint uttryckte det: idioti är att göra samma sak om och om igen och förvänta sig ett annat resultat. För hur ska du få ett annat resultat om du gör samma sak? Men många gör det per automatik och klagar och gnäller när problemet kvarstår. Jag pratar inte om positivt tänkande här, jag pratar inte om att låtsas vara lyckligaste älvan i skogen när du uppenbart hatar ditt liv. Jag pratar om att bli medveten om problemet, bli medveten om dina alternativ och bli medveten om de val du gör så att du nästa gång kan göra ett annat. Hur kan du veta vilken väg du ska om du inte vet var din destination är? Hur ska du förändra något om du inte är medveten om att det behöver förändras? Sätt dig ner, definiera vad problemet är, definiera vad du vill ha istället och skapa den klarhet du behöver för att röra dig vidare.

Vad ska du inte göra? Gå i samma spår och gnälla. Något kan alltid göras. Ett problem har alltid två lösningar: 1. Ändra situationen 2. Ändra hur du ser på situationen. Börja skriva ner vad du vill ha. För varje område i ditt liv.

Till exempel:
HÄLSA
JOBB
FAMILJ/VÄNNER
HOBBY

I varje kategori definierar du följande
1. Nuvarande situation
2. Önskad situation

Denna enkla övning ger mycket klarhet och det är en superbra början. Nej, det räcker inte med att bara fundera på det, det är skrivandet i sig som ger klarhet, för när du skriver tvingas du sätta ord på det, formulera det och möta det. Skrivandet blir som ett kontrakt med dig själv.

Börja här. Börja IDAG. Det finns inget att vänta på, varje dag är ett liv i miniatyr. Det har jag lärt mig av Robin Sharma och det fastnade ordentligt hos mig. Varje dag är ett liv i miniatyr. Jag älskar det.

Vi skapar vinnarvanor, du kommer älska steg 2.

.A

beslut_Fotor

.