Vad är nässköljning egentligen och varför ska man sysselsätta sig med detta? Ja, bra fråga!

Nässköljning är bra för torra slemhinnor. Vid förkylning och allergier är det suveränt att skölja näsan och det gör man med saltvatten. Innan jag skriver vidare, låt mig påpeka att inte vilket salt som helst duger utan det ska vara naturligt, bra, oblekt salt. Alltså himalayasalt, det finns nästan överallt och kan se ut som nedan.

Blanda först kokhett vatten med saltet, det ska vara hälften hett, hälften kallt. Saltet mäter du upp med skeden som kommer till din näskanna. När saltet smält i det heta vattnet häller du på det kalla och blandar. Justera om det är för varmt eller för kallt, för då kan det svida i näsan vid sköljningen. Märkligt nog svider kallt vatten mer än varmt vatten, men som med allting – prova dig fram.

Jag gör detta varje kväll och det går i perioder. Om du till en början känner dig lite torr, häll en droppe olivolja, sesamolja eller kokosolja i ditt ”näsvatten”.

Man gör på detta sätt med vatten och salt för att vattnet ska ha samma salthalt som kroppen, ca 0,9 %. Det kallas då fysiologiskt vatten.

Vissa kannor är bättre andra sämre, jag har själv en Nosebuddy och är så nöjd med denna att jag valt att sälja dem för att fler ska göra nässköljningen till en vana. Man slutar lätt om kannan är krånglig och inte fungerar så bra. Allting som kan göras enklare i denna stressiga tidsålder bör göras så, framförallt de saker som hjälper kroppen och själen!
Tänk på att stå rakt, om man böjer sig mycket kan man få mycket saltvatten i munnen och det kan faktiskt hända i alla fall till en början om gångarna är mycket täppta. Saltvattnet ska flyta från ena näsborren till den andra genom ett hålrum mellan näsborrarna. Detta sköljer ur smuts, damm, partiklar och slem. Hälften av vattnet ska genom ena näsborren, sedan snyter man sig och byter näsborre. Som jag nämnde tidigare kan det svida om vattnet är för varmt eller kallt men det kan också svida om man har för lite eller för mycket salt. Det är av yttersta vikt att man inte använder salt med jod och andra tillsatser, var säker och köp ekologiskt himalayasalt.

Gör detta så mycket du behöver, morgon och kväll eller bara en av dessa, nässköljning har inga biverkningar och du kommer känna om kroppen vill ha mer eller mindre av dessa sköljningar.

Näsan filtrerar och fuktarluften vi andas in med hjälp av flimmerhår, sedan går den till lungorna. Denna funktion kan vara riktigt svag eller helt förstörd när kroppen har för mycket slemprodukter om man äter mycket slembildande mat, är allergisk eller förkyld. Det har gjorts flera studier om nässköljningens effektivitet som har visat att det har varit en stor hjälp med många bihålerelaterade problem.

Men, ta inte mitt ord på det, prova själv! Nosebuddykannorna finns på nätet och även hos mig, behöver du hjälp att hitta rätt, säg till så hjälper jag dig!

Keep calm and skölj nosen! <3

.A

nässköljning

 .

Lämna ett svar