Jag har under åren lärt mig att det jag trott var ledighet inte egentligen varit ledighet. Att ”bara springa iväg och lösa ett jobbärende när man ändå är i krokarna” är inte att vara ledig. Att ”kolla igenom bokföringen lite snabbt” är inte att vara ledig, att bara ditten och datten är inte att vara ledig. Det kan tyckas självklart men det är det inte för alla. Det har inte varit självklart för mig tidigare och det har inte blivit självklart för mig när jag blev egen företagare, snarare tvärtom. Se upp med vad du smyger in i din ledighet, att ägna ens en tanke åt jobbet tar också bort innebörden av ledighet. Varför?

Därför att ledighet innebär att vara i nuet. Inte i gårdagens arbetsdag och inte heller i nästa projekt eller måndagens uppgifter. Nuet är enbart nu, denna minut, denna sekund, denna tanke. Det som skapar stress är att befinna sig här men vilja vara någon annanstans, och innan du säger ”men jag tänker ju inte på det för att jag vill vara där” så tänk efter noga. Du kan inte förändra någonting du inte vet om, och vet man inte om hur man fungerar eller varför man gör det man gör så kan du inte förändra det.

Se dig själv, ta bort alla bortförklaringar, ursäkter och automatiska tankar. Var i nuet. Ha koll på vart tankarna går, för om du inte kontrollerar dem så kontrollerar de dig, styr dina känslor, ditt välmående. Och stress skapas.

Jag har tränat några år på just detta, låt mig dela med mig av en underbar, ledig dag som bestod av en oförskämt lång sovmorgon, ännu längre frukost, en 2,5 timmar lång promenad i en tyst vinterskog, en stund i bastun, en härlig dusch och en underbar middag. Jag har tränat hela dagen på att vara precis här och nu, i varje steg i promenaden, varje tanke, varje andetag.

Även om du tror att du ”måste” göra en snabb grej, låt bli. De bästa idéerna kommer när tankarna är precis här och nu, när huvudet är tomt och inte är i en process av planerande. När du är här både fysiskt och psykiskt.

Det är precis som fysisk träning. Mental träning, mindfulness, meditation..kalla det vad du vill, det är inte det viktiga, bara praktisera det.

Visa dig själv respekt, visa ledighet respekt genom att njuta av den fullt ut och inte besudla den med det som ändå kommer få sin tid.

Ha en fantastisk början på 2015,
.A

2014-12-28 13.19.07 2014-12-28 14.57.01 2014-12-28 13.44.30

2014-12-27 22.36.18.

Lämna ett svar