Hjälp. Det är är såååå gott. Jag har mina perioder av smaker jag är besatt av och den här månaden är min kropp kär i citroner. Kroppen säger till mig att den vill ha mer c-vitaminer! Jag skaffade en 15kg låda med ekologiska, fantastiska citroner. Med den mängden citroner hemma gav jag mig på att göra allt möjligt gott förutom att dricka litervis med vitaminvatten.

Jag gjorde citronbollar och fräsch chiapudding, raw bars (det kommer ett recept) och så skapade jag min nya förälskelse: raw citroncheesecake!
När det gäller cashewnötter så råder det en missuppfattning om huruvida de är raw eller inte. Oftast är de inte raw och raw cashewnötter är väldigt svåra att få tag på. Även om det står raw, råa eller något på cashewnötterna så är det oftast inte det. Det beror på att nötterna genomgår en värmeprocess för att man ska kunna få ut dem ur sitt skal. Varför man då märker dem som raw är för att enligt många är de inte ”processade” genom rostning, saltning och sådana saker. Som ni vet, enligt raw food så ska allt hållas under 42 grader för att det ska räknas som raw, alltså är de flesta cashewnötterna inte raw. Det spelar ingen roll för receptet, använd ekologiska, naturella cashewnötter och du kommer att få din cheesecake!

Lite överkurs om macadamianötter
Gällande macadamianötterna så kanske du kan få tag på sådana i skal. Det finns tyvärr inte hos mig men kan beställas på nätet om man är intresserad. Sådana som tagits ur sitt skal härsknar ofta lätt, återigen här gäller det att ta på sig kritiska glasögon i affären (de borde man alltid ha i affären visserligen). Köper du färdigskalade macadamianötter kan du förvara dem i en lufttät påse i kylen.

Jag har en sak att säga innan du startar: när du tror att du har mycket citronskal, riv mer, mer, mer! Yummy!
Okay, en sak till: köp ekologiskt! Men du visste nog det redan ;)

Den här älsklingen tar ca 30 min att göra och bör stå i kylen över natten men är man av lite mer otålig natur som jag så kan den få sova i frysen en stund innan man serverar den.

Raw Citroncheesecake

Botten

 • 4-5 dl macadamianötter (eller mjöl av bovete om du är nötallergiker)
 • skal från 1 hel citron
 • 1,5 dl kokosflingor
 • 12 urkärnade dadlar (medjool)
 • 1 matsked kokosolja (plus lite extra att smörja formen med)

Förbered cheesecakebotten såhär

Pensla en form med den extra kokosoljan.

Mixa nötterna och kokosen. Häll i kokosolja och citron, mixa.
I med dadlarna, lite i taget så du slipper klumpar.
Känn på degen, om det är lagom kladdigt och går att forma så är den klar, om den smular sig och inte håller ihop häll i ca 1 msk kallt vatten, lite i taget tills du får rätt konsistens.

Pressa botten i formen tills den är fast och platt och placera i frysen en stund medan du gör fyllningen.

Fyllning

 • 7 – 7,5  dl raw cashewnötter – helst blötlagda över natten och sköljda (eller 1 pkt silkestofu om du är nötallergiker)
 • 3 matskedar kokosolja
 • 2,5 dl kokosmjölk (plus lite extra till senare)
 • 1⁄5 dl honung eller agavesirap
 • 1 nypa vaniljpulver
 • 1 liten nypa himalayasalt
 • juice från 1 citron

Kör alla ingredienser i en mixer, förutom den extra kokosmjölken. Sedan häller du i lite kokosmjölk i taget tills konsistensen blir krämig och len.  Tänk på att stoppa mixern ibland och skrapa kanterna med en slickepott för att undvika klumpar och få en len, härlig fyllning.  Korrigera smaken, om du behöver mer honung, citron etc. Ta ut botten ur frysen och häll på fyllningen, skicka sedan tillbaka hela skapelsen in i frysen över natten (6-8 timmar).

Ta ut din cheesecake ca 1 timme innan du ska avnjuta den och toppa med mer citronskal, kokos eller dekorera med en kvist mynta for special effects ;) Den trivs bäst i kylen, då håller den sig i ca 3 dagar.
NJUT!

2015-09-08 18.30.54.