Är det höst nu?

Förutom att tröjorna blir lite tjockare har jag inte gått med på höstens ankomst ännu. Jag väntar fortfarande på sommaren!
Något man lättare slarvar med när det blir kallt ute är att dricka vatten. En så ofantligt enkel men så viktig sak. Vatten, vatten vatten!

Om du läst mitt inlägg om citronvatten och citron- & cayennevatten så är det något att se fram emot i höst, en härligt lagom varm morgondryck som kickar igång kroppen. Jag är särskilt förtjust i cayennevarianten när det blir kallare och kallare ute. Få saker slår varmt citronvatten med cayenne till morgonyogan. Cayenne värmer kroppen inifrån och får igång blodcirkulationen. Mer om det i länken ovan. Jag tänkte tjata om vikten av att få i sig rätt mängd vätska. För..såhär är det: om man inte håller koll och mäter på hur mycket man dricker så slarvar man. Det är verkligen så enkelt. När jag trodde att jag drack tillräckligt (flera glas om dagen, och stora sådana också) var jag fortfarande inte i närheten av vad min kropp behövde. Så jag hade mycket problem med hyn, magen, huvudvärk, återkommande migrän, koncentration, trötthet..you name it. Listan var lång. Det här är extra viktigt för dem som lider av förstoppningar och andra tarmproblem. Vatten. 3 liter/dag. Det allra bästa är att ha en flaska med sig och då vet man exakt hur mycket man får i sig under en dag. 3 liter. Prova i 3 veckor och se själv!

Under mina föreläsningar och kurser är det alltid någon som säger ”man kan faktiskt bli vattenförgiftad av för mycket vatten.” Ja. Det kan man. Om man dricker 6 liter på en minut kommer man inte må så bra alls och i värsta fall skadar man njurarna. Jag har dock inte hört talas om en vanlig människa som har gjort detta på 3 liter vatten på en dag, har du? Andra faktorer kan inverka. Hur mycket man tränar, vad man äter i övrigt men ca 3 liter är vad kroppen behöver på en dag så att det ska räcka till alla organ, huden, håret, celler etc.

Om du nu upptäcker att du druckit väldigt lite under en tid då tycker jag inte att man ska häva i sig 3 liter på en gång. Eller alls, tänk på att du ska fördela vattenintaget under dagen. Ibland när jag slarvat med vattnet under dagen börjar min kropp klaga på kvällen och så börjar jag dricka massa och då är det ju bara upp och pinka en massa också.

Om du är orolig för att du ska gå på toaletten hela tiden, säger jag bara: det är inte meningen att du ska sitta i en kontorsstol 6 timmar på en dag utan att kissa. Kroppen behöver byta vätska i kroppen. Tänk på att för varje kopp kaffe är det dubbelt så mycket vatten. Kaffe drar ut vätska ur din kropp. Om urinblåsan aldrig får särskilt mycket att jobba med kommer den tycka det känns lite ovanligt med mer vatten att hantera. Det här ordnar sig efter ett tag. Kroppen anpassar sig alltid efter oss, på gott och ont.

Sötsug, överätande och en massa annat som stör en bra kost beror till stor del på att man dricker för lite vatten.
Om du inte tror mig tycker jag du provar själv. Eller ja, även om du tror mig tycker jag du ska prova själv!
Jag har gjort det och det är fantastiskt! Här är en till som har gjort det, följ länken.

Vatten kan ju vara rätt så tråkigt att dricka, så här är ett sätt att göra det godare, nyttigare och roligare.

1. Ta en stor burk eller flaska
1,5 Köp ekologiska frukter & grönsaker! eko eko eko
2. Skär upp några citrusfrukter eller en bit selleri/gurka (nedan är lime & citrus)
3. ha i någon annan saftig frukt du gillar (granatäpple eller vanliga äpplen)
4. Släng i några kvistar av någon krydda om du vill (jag har i mynta & ingefära)
5. Häll på vatten
6. Njut!

2015-09-08 15.43.18.