Hudproblem är något av det jobbigaste att leva med, oftast syns det direkt i ansiktet och man känner sig ofräsch, osnygg och rent allmänt väldigt osugen på att visa sig utomhus. Jag har själv lidit av hudproblem av alla dess slag och försökt täcka över det med smink, sola bort det, äta läkemedel, tvätta till vansinne och smörja in med massor av konstiga saker som absolut inte borde vara i närheten av hud. Jag var på dåligt humör jämt och det kliade, sved och irriterade mig till vansinne. Allas goda råd var bara ännu mer katastrofala och jag hade provat ALLT.

Utom det uppenbaraste.

Du har hört det förut – hälsa börjar i magen. Jag hade också hört det förut men jag antar att jag inte riktigt begripit det. Om miljön i magen inte är bra, då kommer du uppleva problem i resten av kroppen. Alla sjukdomar har en och samma kärna.
Jag säger det igen, för det är så viktigt: alla sjukdomar har en och samma kärna.
Näringsbrist eller hög halt toxiner. I en neutral PH-miljö kan inte parasiter och sjukdomar växa. I en miljö som har all den näring den behöver klarar den att försvara sig själv mot yttre hot.

Så när huden inte mår bra är det för att magen inte mår bra. Det måste komma ut någonstans och huden är vårt största organ. Ett av utrensningsorganen.

Kostomläggning är den enda lösningen.

Uteslut ur kosten, glöm och tappa bort ur ditt liv:
– Kött
-Mjölkprodukter
-Andra produkter från djur som belastar systemet
– Minska på gluten (för att ta bort helt så snart du kan)
– Sluta äta halvfabrikat och andra onaturliga produkter
– Glöm läsk och sådant skräp – all aspartam & onaturligt socker förvärrar hudproblem
– Minska på kaffe och té (koffein)


Ät detta:
– Så mycket råa grönsaker och frukter som möjligt
– Mycket bladgrönt (bästa tipset är gröna smoothies)
– Drick minst 3 liter vatten per dag
Drick citronvatten varje morgon
– Mycket fibrer och råa grönsaker
– Ska du använda salt, använd endast himalayasalt
– Ekologisk honung är bra sötning, även eko kokossocker om du skulle behöva söta
– Använd cayenne istället för chilli
Drick bikarbonat med citron varje kväll innan läggdags
– Lägg till gurkmeja till din kost. Här är ett bra tips
– D-vitamin, C-vitamin & mineraltillskott om det behövs. Dessa brukar behövas i 99% av fallen då vi
1. inte får tillräckligt med D-vitamin i Sverige året runt
2. Kroppen inte skapar eget C-vitamin och vi inte får i oss det med kosten om vi inte äter hög andel grönt
3. Mineraler som finns i grönsaker och bladgrönt inte längre finns i våra jordar som det gjorde förr och dessa behöver tillsättas i vår kost genom tillskott. Oavsett vilken kost du följer.

Hur länge då? undrar du.
Jag brukar säga såhär: Tror du verkligen att du kan fixa ett problem under kort tid och sedan gå tillbaka till en kost som gav dig problemen från början? Glöm quick fixes och fåniga dieter, bara glöm det. Du kan inte förvänta dig att kunna misshandla din kropp hur som helst och att den ändå ska fungera perfekt. Vissa kan tycka att gluten är svårt att få bort men nu finns det så många glutenfria produkter. Se bara upp för konstgjorda ämnen. Gluten är onaturligt för kroppen, så snart du kan bör du ta bort det ur din kost!

Andra saker som jag rekommenderar
Probiotika! Det absolut bästa och viktigaste för god tarmhälsa. Du kan få i dig probiotika på många sätt, t.ex genom fermenterade drycker och grönsaker. Om du gillar surkål är det ett riktigt bra livsmedel!
Gör rejuvelac

Gröna smoothies & juicer
Drick dem varje dag. Varje dag. Variera dina bladgröna och se till att aldrig använda mjölk eller yoghurt eller annat i dessa. Vatten som bas och sedan bara frukt och grönsaker. Inga konserver, inga förpackningar, inga konstiga saker alls. Bara sådant som du kunnat plocka direkt från naturen.

Varför är det såhär?
Djurprodukter, animaliska produkter, vilka de än är belastar kroppen otroligt mycket. De belastar matsmältningen och tar många timmar att få ur kroppen. Då försvinner inte allting ändå. Människor har inte tillräckligt stark magsyra (som kattdjur och andra köttätare) för att smälta kött och djurprodukter varpå PH-värdet påverkas till det sämre och kroppen blir lidande.

När vi äter råa grönsaker och frukter så är det något som kroppen känner igen. Det är inte påverkat och förstört av extrem värme och alla enzymer är levande och aktiva i maten. Det är också mat med mycket fibrer och vätskehalt vilket gör att alla organ får tillräckligt med vätska. Vi består till ca 70% av vatten. Vad tror du händer om vätskan aldrig fylls på?

Ät mindre. Det är en myt att vi måste ha stora måltider. Kroppen vill ha näring, inte fylla ut magsäcken. Ät kvalitet, inte kvantitet. Om du inte är hungrig ska du inte äta. Om du inte är hungrig betyder det att magsyran inte är aktiv just då. Det är bara en belastning för matsmältningen. Stirra dig inte blind på tider, lyssna på din kropp.

Lägger du om kosten kan du räkna med en del utrensningssymtom. Många blir nervösa här och slutar. Gör inte det, fortsätt. Alla utrensningssymtom är bra, de visar att kroppen håller på att plocka ut toxiner. Efter den här perioden med utrensning kommer kroppen bli mer stärkt, piggare, gladare, lättare.

Du kommer kissa som en travhäst i början. Det är givetvis för att du får i dig högre vätskehalt. Det ska vara så. Precis som en magsäck kan bli mindre och större fungerar urinblåsan på samma sätt. Ja, gå och pinka, sluta klaga. Det är din hälsa det gäller.

Så, vad jag än har skrivit här säger jag en sak: prova. Inte en dag, inte två, inte tre. Prova och ge det en chans under en månad. Justera enligt ditt liv men framförallt efter din kropp. Lyssna på den, ärligt och noggrant.

Vill du veta mer om detta?

Jag föreläser 2 juli, i Växjö.

charlotte gersonmilkmilk2.