Rejuvelac är magens och tarmarnas räddning

Den korta förklaringen:
Rejuvelac är en fermenterad (mjölksyrad) dryck gjord på vetekorn. Rejuvelac kommer från Ann Wigmore som skapade levande föda (skiljer sig från raw food, mer om det längre ner). Ann Wigmore har botat sig själv och många andra med två simpla saker: rejuvelac och vetegräs.

Den längre förklaringen:
Rejuvelac är ett mycket bättre och naturligare alternativ till de dyra probiotikaprodukter som finns att köpa på marknaden. De innehåller mycket mer probiotika än de drycker som sägs vara magvänliga. Ett exempel är fil (man skulle behöva dricka ca 7 liter fil med tillsatt probiotika, för att ha någon terapeutisk effekt. Har man då problem med sin mage är mjölkprodukter inte bra till att börja med och definitivt inte i de mängder som skulle behövas för att få hjälp av probiotika i filen. Ett kort tillägg: mjölkprodukter är inte bara helt onödigt, det är även försurande oavsett om man har problem med mage och tarmar eller inte.

Fermenteringen som är en jäsningsprocess där man bryter ner organiska ämnen. Detta gör att proteinet, kolhydraterna, stärkelsen och fettämnena spjälkas upp i enkla ämnen. Det betyder att de redan är försmälta innan vi äter eller dricker dem. Kroppen kan tillgodogöra sig de födoämnen som är mjölksyrajästa på ett bättre sätt än om de hade varit råa. Därför är Rejuvelac, surkål och jästa fröer mycket populära inom Levande Föda – minsta möjliga arbetsinsats för kroppen och största möjliga näringupptag.

Skillnaden mellan raw food och levande föda är liten men viktig. Inom levande föda ofta blötlägger och fermenterar man det som ska ätas, medan raw food handlar om färska råvaror och att välja det som är bäst för stunden. Det som dessa kosthållningar har gemensamt är att både raw food och levande föra innebär att råvarorna inte får bli upphettade över 42 °C.


Gör såhär:

Skölj vetekornen väl (Helt vete från Saltå kvarn är superbra)

Blötlägg under natten eller 8-12 timmar
Skölj dem, häll av vattnet och ta bort ev. skadade korn.

Häll upp kornen stor glasburk och grodda i 2 dagar. Du kan också ha dem på en tallrik I ett durkslag med med en ren kökshandduk over om du inte har en lämplig burk. Det viktiga är att de kan andas och vara i mörker under en duk.

Efter 2 dygn:
Häll över kornen i ett kärl som rymmer minst 3 liter. Tillsätt 3 liter vatten och russin eller 1 msk honung för att starta jäsningen.

Täck över med handduken igen, inte ett lock för då kan drycken inte andas och blir sur. Låt stå i rumstemperatur i 2 dygn.

Efter 2 dygn:
Häll upp din färdiga rejuvelac flaskor och förvara i kylen. Släng inte kornen, du kan göra en omgång rejuvelac till på dessa korn. Häll tillbaka dem med nytt vatten, mer russin eller honung och låt dem stå i 1 dygn denna gång.

Släng inte kornen när du gjort din andra sats rejuvelac heller, spara dessa till vetegräs (se längre ner) eller mata fåglarna med de groddade kornen. Sidospår: Fåglar ska faktiskt inte äta bröd, kan folk sluta mata dem med det? Det är farligt för dem.

Skulle du glömma av vattnet (tro mig, det händer även den med vana) eller stänga till lite för mycket så att det luktar surt eller konstigt behöver du inte slänga allt, du kan skölja kornen ordentligt, hälla på nytt vatten, nya russin eller honung och börja igen.

Rejuvelac håller sig i kylen i ca 7 dagar

Drick ca 3 dl – 1 liter rejuvelac per dag, beroende på om du har besvär med magen eller bara vill underhålla den goda bakteriefloran i magen. Jag har inga problem med magen (längre) men dricker minst en halvliter per dag och mår superbra av det! Vissa tycker det smakar helt okay, vissa inte. Ett tips är att pressa I lite ekologisk citron I glaset när du ska dricka det så smakar det bättre.

Rejuvelac är en underbar dryck som är väldigt hjälpsam vid detox eller kostomläggning då magen är känslig. Själv använder jag det inte bara som dryck, jag har det även I smoothies och matlagning.

 

Vetegräs

De kornen du groddat kan du nu göra vetegräs med. Täck kornen med jord (2-3 cm är bra) och vattna rikligt. Vattna varje dag och låt dem få mycket ljus därefter så att de blir riktigt klorofyllda (ja, jag har bestämt att det är ett ord). När vetegräset blivit 10-15 cm är det bara att klippa av vid roten och pressa till juice (eller mixa om man känner för det)

Varför ska man då dricka vetegräsjuice överhuvudtaget undrar du?
Den höga koncentrationen av klorofyll i vetegräs hjälper kroppen att skapa fler röda blodkroppar. De röda blodkropparna fraktar syre i kroppen och gör kroppen mer alert och ger oss energi.
Vetegräs är superbra vid detox. Det alkaliserar kroppen, (skapar ett mer basiskt PH-värde) som alla mörkgröna bladgrönsaker gör. Bröd, kaffe, djurprodukter, socker, vetemjöl, alkohol försurar kroppen – alltså sänker kroppens PH-värde och ett lågt PH-värde orsakar symptom och sjukdomar.

Vetegräs neutraliserar syranivån I kroppen och det hjälper kroppen att läka obalanser.

 Det är väldigt lite jobb för så mycket fördelar helt enkelt.
Så snart du vant dig vid processen är det bara en automatisk sak man gör när man ändå står i köket och förbereder sitt té eller mat.

Så vad väntar du på? Iväg till köket och blötlägg!

 

charlotte gerson

Har du svårt att börja med vetegräs av någon anledning, smygstarta. Det finns en del superbra produkter i form av tillskott av bra kvalitét. Jag rekommenderar inte ofta särskilda produkter men jag har själv använt Great Earths produkter i många år och älskar dem!

.