Äntligen har jag nöjet att göra denna efterlängtade post! Denna vecka var det dags att fylla på köket igen efter julledighet och jag passade på att komponera ihop en lista på basvaror som man alltid bör ha hemma. Den här listan är riktigt bra att ha när man ska handla första gången för att börja äta mer växtbaserat eller kanske gå över till växtbaserat helt och hållet. Likaså är det en bra lista att handla när man behöver fylla på hemma för att alltid ha någonting hemma att klara sig på och på det sättet slippa småhandla, äta onyttig köpmat och kan sätta ihop näringsrika måltider på 15 minuter hemma även om man kommer hem sent ibland.

Här kommer därför en riktigt enkel kickstart för dig som vill handla på dig basvaror att ha hemma och en del frukt och grönsaker för att göra det enkelt och nyttigt utan att vara strikt på något vis. Det här är saker jag ofta har hemma när jag inte äter uteslutande raw food och tillåter en liten del processade varor såsom havregrädde, kokosgrädde eller jackfruit som du ser i en konserv längst upp på bilden. So here we go!

 

Nedan är en lista på inköpen jag gjorde på Willys. Willys är bra på ekologiska produkter och även om de inte har allt eko så är priserna på ekologiskt bra hos dem.

Många frågar mig om hur jag gör när jag ska handla och det inte finns ekologiskt. Det gäller att hitta sin balans. För mig är hälsa extremt viktigt och vissa saker som är väldigt besprutade köper jag helt enkelt inte om det inte finns ekologiskt. Om jag fick bestämma skulle jag vilja ha allt eko men nu ser verkligheten inte ut så.

Varor jag absolut vägrar köpa om de inte är eko:
citroner
bananer
paprika
äpplen
vindruvor
jordgubbar
nektariner
broccoli
citrusfrukter
ananas
bär
finns fler men dessa är de jag direkt tänker på när jag ska handla

Många saker kan man kompromissa med. Kom ihåg också att bara för att det är svenskt betyder det inte att det inte är besprutat. Jag väljer hellre obesprutat före lokalt. Lokalt gift är också ett gift.

Enligt WHO har det visat sig att både cancer, diabetes och fetma kan ha en koppling till hormonstörande ämnen som vi får i oss dagligen. Vid odlingar av frukt, bär och grönsaker används mycket växtskyddsmedel jämfört med spannmålsodling. Frukt besprutas mer än grönsaker. De frukter och grönsaker som besprutas mest är de i listan ovan.

 

Såhär kan du alltså handla för att kunna kombinera på många olika sätt och ha god och näringsrik mat hemma som kan göras snabbt utan halvfabrikat såsom köttersättning och så vidare. Som du märker har jag just nu hoppat över alla exotiska produkter och supermat och annat krångligt. Det kan man lägga till om man vill men min poäng var just nu att visa hur lätt och billigt det är att handla växtbaserat, rikt på näring, proteiner och bli riktigt mätt och glad. Jag tränar väldigt mycket, ofta 6 gånger i veckan flera timmar per gång och detta ger mig allt jag behöver i näringsväg. Jag dricker mycket smoothies och använder mig av superfoods också men jag tycker inte det är något att bekymra sig om i steg 1. Jag har till exempel alltid kokosolja hemma och nu  finns inte det med på listan för att jag har ganska mycket redan. Jag använder det som det är, smörjer in mig med det, behandlar hår, ansikte och även steker mat i det för att det är bra i höga temperaturer. Mer om det senare!

Detta kostade under 1300kr och jag lägger till mer frukt och grönsaker under veckorna eftersom det är min huvudsakliga kost.
Frukost håller jag lätt för att inte belasta kroppen och fokuserar på citronvatten för att återställa vätska och starta igång kropp och mage efter natten.

Hur jag äter under vardagar och helger kommer i ett senare inlägg men här är en baslista att komma igång med!
Ikväll blev det grönkålsstuvning med massor av vitlök, kokt potatis och champinjoner. SÅ gott!

Har du frågor? Det har säkert många!
När jag gör sådana här inlägg brukar de följa med frågor och svar, så skicka din fråga på mail eller om du vill kan du kommentera så kommer det en video eller bloggpost på samlade frågor och svar!

xoxo
Aida